• 0166_Aiaraldea Ekintzen Faktoria

    Faktoria Aiaraldea kooperatibaren egoitza soziala Laudion
    Proiektu hau matrioska baten logika berdinarekin ikusten dugu. Ez bakarrik zentzu fisiko literalean, non eraikin multzo  bat beste baten barruan sartzen den baizik eta, zentzu sozial batean ere, giza harreman eta hartu-eman ugari beste orokor baten barruan ematen diren. Horrela ulertzen bait dugu Aiaraldea Ekintzen Faktoriak eskainiko diguna, harremanetarako marko berri bat.
    Faktoria Aiaraldea kooperatibaren balioak sustatzeko gunea izan behar du, balore hauen materializioa, material eta soluzio konstruktibo jasangarriak, eremu ezberdinen eta hauen erabiltzaileen arteko erlazioak sustatzeko aukeratzen dira.Bai eraikuntzan, bai erabileran, Faktoria ahalik eta jasangarriena izatea bilatzen da, moldagarritasun irizpideetan oinarritua eta itzulgarritasunaren aukera aintzat hartuz sortua. Erizpide hauek, adaptabilitatea eta itzulgarritasuna, espazioaren (eta proiektuaren) berkonfigurazio total edo partzialak ahalbideratuko dute.
    Aiaraldeak planteatutako beharren programa betetzeaz haratago, espazio honetan sortu behar diren erlazio biziak lagundu, azkartu, eta aberastu behar ditu. Erabiltzaileen (herritarren) erlazioak biziagotu eta aldi berean erlazio hauek gauzatuko diren inguratzaile edo eszenatoki (herria edo plaza) bat sortu. Agora bat sortu. Guk planteaturiko herriaren metafora, orain Faktoriaren ideiarekin aberastu da, non Ekintzen manufaktura burutzen den.
    Proposamena, hiri egitura barreiatu edo herri baten eskema erreproduzitzea du xede, bere eremu publiko eta pribatuagoekin, bere espazio zabal eta itxiagoekin, bere agora edo plazarekin, bere espazio berdeekin...Herri honen hazkundea erregelatua da alde batzuetan eta organikoagoa bestetan,  bilgune eremu baten inguruan antolatuz, espazioak bata bestean gainjarriz, eta erabilera ezberdinetarako prestatuz, garai ezberdinetan. Herri batetan bezala bere eremuek zabaltzeko aukera izango dute. Aldi berean herri berri hau, Ekintzen Faktoria berri hau, inguruko hiri eremura zabalduko da, Laudiora, Nerbioi ibaia artikulatzen duen hiri pasealeku supramunizipalera eta azkenik eskualde osora. Horretarako bere kontinentearen azala, pabilioia bera, desmaterializatzen joango da, barrualdeko bizitza kanpoaldera atereaz eta inguruak kolonizatuz.
    Matrioska estrategia, hau da, egungo eraikinean beste eraikin txikiago batzuk sartzeko estrategia, mota askotako abantailak ematen dizkigu: Alde batetik egungo eraikinaren espazialitatea mantentzea ahalbideratzen du, bolumen guztia akondizionatu gabe (berokuntza eta isolamenduan aurreztuz). Beste aldetik espazioaren legibilitatea oso era azkarrean ahalbideratzen du, sartu bezain pronto (eta kasik sartu baino lehen) espazioa eta barruko erabilera ezberdinak era intuitiboan ulertzea eta kokatzea errazten du. Bestalde abantaila arkitektonikoak argiak dira  espazio aberats eta erakargarri bat sortarazten delarik, herri zahar eta txikietako agrupazio organikoen gisako, bere plaza, auzo eta espazio berdeekin.
    Proiektua pabilioiaren barrualdean (eta kanpoaldera) hedatuko da, hiri-egitura disgregatu baten antzera. Hiri-egitura hau, gertutasun eta independentzia, aurre-existentzia eta jarduketaren arteko erlazio aldakor baten bitartez, habitatzen duen komunitateari, ustegabeko eszenatoki aberasgarriak eskaintzeko gai izango da.
  • 0122_ Bap’s

    Apartamentos Turísticos en el barrio de Bilbao La Vieja   Todos los apartamentos se han proyectado tratando de conseguir unos espacios lo más versátiles posible para adaptarse a los distintos usuarios, situaciones y niveles de ocupación. Estos espacios primordialmente diáfanos son todos ellos compartimentables mediante tabiques móviles, adaptándose a las distintas necesidades y perfiles de sus usuarios. Así durante el día pueden permanecer prácticamente como un único espacio de generosas dimensiones y durante la noche sectorizarse en distintas estancias si el número de ocupantes y las necesidades de privacidad de los mismos así lo requieren.   Se ha tratado de conseguir, a pesar de las limitaciones de superficie,  unos espacios lo más amplios y luminosos posibles. Todas las estancias excepto los aseos se vuelcan hacia el exterior y están acabados en  blanco, incluso los paneles móviles, el mobiliario fijo de cocinas y la estructura de madera original, a fin de maximizar esa sensación de espacio y aprovechar la luz que incide en las mismas.  En contraste los locales húmedos, los aseos y frentes de cocina se proyectan acabados en un elegante  gres porcelánico gris oscuro o grafito. Esta  estrategia adoptada para potenciar  la sensación de luz y espacio al entrar en el espacio abierto de los apartamentos, se ha llevado al extremo en la transición del vestíbulo principal, acabado en todas sus superficies en elegantes tonos de color gris oscuro e iluminado únicamente por luces difusas que bañan las puertas, a la  luminosidad y blancura de los apartamentos.   Ya que la intención de los promotores es que los apartamentos puedan ser usados para distintos funciones que van desde el uso como residencia turística o vacacional, al uso más ligado al trabajo o a los viajes de negocios, pasando por la organización de eventos de distintas clases, se ha optado por diseñar parte del mobiliario, como elementos fácilmente ocultables y escamoteables que permiten distintas configuraciones del espacio en función de su uso concreto. Así se plantea que las camas se puedan ocultar fácilmente  plegadas en armarios, e incluso se ha proyectado en el apartamento A  un plenum que sirve para deslizar la cama en su interior favoreciendo que el espacio quede completamente diáfano y libre de mobiliario. En esta filosofía se pueden enmarcar los elementos de celosía proyectados para poder ocultar los frentes de cocina de los apartamentos cuando estos no se están usando. Estas celosías correderas compuestas por finas láminas de aluminio de distintas anchuras onduladas a mano y dispuestas sobre bastidores metálicos,  se plantean como elementos singulares que aportan una personalidad propia  a los apartamentos. Otro de los elementos característicos de la propuesta se ha planteado en las mamparas de vidrio que separan los aseos de las estancias principales, que se convierten, mediante unas láminas de vinilo impresas, en unas cajas de luz en las exponer tres grandes fotografías artísticas.